+381 23 560 560

info@poliklinikaradovic.rs

Ponosni na

15 godina uspešnog rada

Sa poverenjem

koje broji više od 10.000 pacijenata

Stručni tim

čini više od 30 lekara specijalista

Šta je dijabetesna neuropatija?

Dijabetesna neuropatija je oštećenje nerava izvan mozga i kičmene moždine kod obolelih od šećerne bolesti. Javlja se kod 40-60% obolelih, može se razviti kod oba tipa šećerne bolesti. Dijabetesnu neuropatiju karakteriše progresivan gubitak nervnih vlakana.
Najvažniji uzroci su loša kontrola nivoa šećera u krvi, trajanje dijabetesa, stepen hiperglikemije, uz moguću dodatnu ulogu faktora, kao što su: povišen krvni pritisak, povišene vrednosti masnoća u krvi, pušenje, starost..

.

dijabetes - poliklinika radovic

Senzomotorna polineuropatija

Senzomotorna polineuropatija je najčešći oblik dijabetesne neuropatije. Najduži nervi su prvi zahvaćeni, te se i simptomi najpre javljaju u stopalima. Tegobe su u vidu trnjenja, žarenja, bockanja, bolova u stopalima, najpre i najčešće tokom noći, koje se zatim šire i zahvataju potkolenice i šake.

Distribucija tegoba je u vidu “čarapa i rukavica”. Često se javljaju grčevi i osećaj “nemirnih nogu”. Ukoliko se ne preduzmu potrebne mere lečenja dolazi do razvoja slabosti mišića i smetnji u hodu. Veoma često postoje i poremećaji senzibiliteta u vidu pogrešnog i pojačanog osećaja na datu draž, npr. pri blagom dodiru pacijent ima osećaj bola. Takodje, može doći i do gubitka osećaja za bol i temperaturu, kao i predispozicije za razvoj neuroptskog stopala kao potencijalno veoma opasnog stanja.

Neuropatsko stopalo

Neuropatsko stopalo je crveno, toplo, nema bolnih signala koji predstavljaju upozorenje na preopterećenje, na tesnu obuću ili manje povrede, a kao posledica toga dolazi do oštećenja kože na mestima koja su najizloženija pritisku. Zbog smanjenja znojenja, koža je suva, perutava, javljaju se pukotine na koži, koje su ulazni put za infekcije. Velik problem je u tome što se pacijenti sa takvim stopalima kasno javljaju lekaru jer im ono ne pričinjava bol kao simptom upozorenja!

Tegobe kod dijabetesne neuropatije su veoma neprijatne, a ukoliko se na vreme ne započne sa lečenjem mogu u značajnoj meri narušiti kvalitet života, te se obolelima od šećerne bolesti savetuje da se blagovremeno jave na pregled neurologu, radi pravovremenog postavljanja dijagnoze i započinjanja terapije.

Značajan je podatak da se dijabetesna neuropatija u najvećem broju slučajeva razvija polako, da pre pojave simptoma koji će pacijentu pričinjavati tegobe postoji tzv. pretklinički stadijum, kada se oboljenje može dijagnostikovati pregledom i pre nego što dodje do razvoja kliničke slike.

Uspeh terapije i proces napredovanja dijabetesne neuropatije zavise na prvom mestu od dobrog lečenja šećerne bolesti, ali i što ranijeg postavljanja dijagnoze neuropatije i započinjanja adekvatne terapije.

    Dr Svetlana Kuručki Milićević
    Specijalista neurolog

    Call Now Button