+381 23 560 560

info@poliklinikaradovic.rs

Ponosni na

15 godina uspešnog rada

Sa poverenjem

koje broji više od 10.000 pacijenata

Stručni tim

čini više od 30 lekara specijalista

Dijagnostičke metode u hematologiji

Hematologija je grana interne medicine koja se bavi ispitivanjem i lečenjem bolesti krvi ili promenama u krvi koje su izazvane drugim bolestima. Promene hematopoeze (procesi stvaranja krvnih ćelija) koje izazivaju druge bolesti su mnogo češće nego primarne bolesti krvi.

Promene brojčanih vrednosti nekih od krvnih ćelija, nedostatak ili povećanje njihovog broja, su često udružene ili su izazvane mnogim endokrinološkim, gastroenterološkim, nefrološkim, imunološkim i drugim bolestima.

Ako pacijent prvi put dolazi na pregled kod hematologa, potrebno je da ponese obojeni preparat periferne krvi (pločicu). Ovaj preparat će hematolog analizirati korišćenjem svetlosnog mikroskopa.

Dijagnostika u hematologiji

U većini slučajeva tu je kraj hematološke dijagnostike. Međutim, u određenim slučajevima neophodno je pravovremeno sprovođenje dalje hematološke dijagnostike. U tim situacijama je neophodno sprovesti invazivnu hematološku dijagnostiku, odnosno uzeti uzorke koštane srži iz jedne od dve hematopoetski aktivne kosti kod odrasle osobe – iz grudne kosti ili iz karličnih kostiju.

Materijal dobijen punkcijom i aspiracijom, nakon specifičnih bojenja i nakon mikroskopskog pregleda daje presudne podatke o izgledu i osobinama krvnih ćelija. Biopsija koštane srži, koja se radi isključivo iz karlične kosti, daje najbolje podatke o samoj građi (arhitektonici) koštane srži i omogućava sprovođenje dodatnih bojenja (imunohistohemijski pregled). Ove metode dijagnostike su bolne i različiti pacijenti ih različito doživljavaju.

U Poliklinici Radović postoji mogućnost sprovođenja ovih metoda u kratkotrajnoj opštoj anesteziji. Nakon završetka procedura, za kratko vreme pacijenti se mogu vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. U savremenoj dijagnostici hematoloških bolesti sve veći značaj imaju dodatne imunološke, imunohistohemijske, citogenetske metode i metode molekularne dijagnostike. Poliklinika Radović je povezana sa svim većim laboratorijama koje sprovede ove specifične analize i postoji mogućnost uzimanja uzoraka i slanja materijala u ove laboratorije. 

 

ass. sci. med. dr Nebojša Rajić
spec. int. hematolog

Call Now Button