+381 23 560 560

info@poliklinikaradovic.rs

Ponosni na

15 godina uspešnog rada

Sa poverenjem

koje broji više od 10.000 pacijenata

Stručni tim

čini više od 30 lekara specijalista

HEMOROIDNA BOLEST

Šta predstavljaju hemoroidi?

Hemoroidi predstavljaju anatomski element analnog kanala koji obezbeđuje njegovu hermetičnost, odnosno kontineciuju za gasove i tečnosti. Izgrađeni su od krvnih sudova, pretežno venskih, glatkih mišićnih i elastičnih vlakana i vezivnog tkiva. Smešteni su submukozno. O hemoroidnoj bolesti govorimo kad izvesne promene u ovoj formaciji izazivaju određene tegobe, simptome i znake bolesti. U zavisnosti od položaja u odnosu na zupčastu liniju razlikujemo unutrašnje i spoljašnje hemoroide.
Unutrašnji hemoroidi nastaju proširenjem terminalnih vena tri osnovna hemoroidna čvora u submukozi donje trećine rektuma. Vremenom se uvećavaju, potiskuju naniže gubeći elastičnost.

 

Hemoroidna bolest

Unutrašnji hemoroidi

Unutrašnji hemoroidi se nalaze ispod sluzokože, iznad zupčaste linije. Prekriveni su prelaznim i stubičastim epitelom i prema svojoj izraženosti delimo ih na četiri stepena. Prvi stepen su blago uvećani hemoroidalni nodusi bez nekih komplikacija. Drugi stepen hemoroida prolabiraju pri defekciji, ali se potom spontano vraćaju u normalan položaj. Treći stepen zahtevaju digitalnu repoziciju prolapsa posle defekacije. Četvrti stepen nemoguća repozicija, stalno prolabiraju kroz analni otvor.

Ako se mikroorganizmi pronađu u urinu tokom pregleda, a nema nikakvih tegoba, smatra se da infekcija ne zahteva lečenje, već da je važno preduzeti mere prevencije i redovno pratiti stanje urinarnog sistema. Međutim, ako se jave tegobe, obavezno je posetiti lekara i uraditi laboratorijsku analizu urina kako bi se utvrdila adekvatna terapija.

Spoljašnji hemoroidi

Spoljašnji hemoroidi predstavljaju varikozno proširen spoljašnji hemoroidni splet, ispod nivoa zupčaste linije, pokriveni su pločastim epitelom sa bogatom kožnom senzitivnom inervacijom (zbog toga je tromboza spoljašnjih hemoroida veoma bolna).

Uzroci nastanka hemoroida

Razlog hemoroidalne bolesti su hronična opstipacija, gojaznost, nasledna predispozicija, nedovoljni unos hrane bogate vlaknima, trudnoća, dugotrajno sedenje i stajanje, a najčešći simptomi same bolesti su bol, krvarenje, svrab, otok, pojačano lučenje sluzi.

Lečenje hemoroida

Hemoroidi zahtevaju lečenje samo kod izraženih tegoba. Neophodno je detaljnim i sistemskim endoskopskim pregledom (anoskopija i kolonoskopija) prethodno isključiti postojanje drugih oboljenja (karcinom, polipi, fisure i zapaljenja). Lečenje može biti konzervativno (korišćenje masti, krema, lekova), rezervisano za prvi i drugi stadijum, dok treći i četvrti stepen zahtevaju operativno lečenje. Operativno lečenje podrazumeva ekciziju uvećanih nodusa i povezivanje krvnih sudova. Operacije se izvode u opštoj anesteziji, a komplikacije koje se javljaju su postoperativni bol, retencija mokraće, fekalne impakcije, krvarenje, infekcije i stenoza. Pored klasičnih resekcionih metoda postoji laserska hemoroido plastika (LHP), metoda kojom se pomoću sonde aplikuje toplotna energija koja dovodi do sklerozacije krvnih sudova. Spada u grupu minimalno invanzivnih procedura, rez je milimetarski, nema odstranjivanja tkiva iz analnog kanala, samim tim su komplikacije mnogo ređe, a bola gotovo i da nema. Operacija se izvodi u okviru jednodnevne hirurgije (pacijent istog dana odlazi kući).

DR ALEKSANDAR OGNJENOVIĆ

SPECIJALISTA OPŠTE HIRURGIJE

Urinarne infekcije kod posebnih populacija bolesnika
Call Now Button