+381 23 560 560

info@poliklinikaradovic.rs

Ponosni na

15 godina uspešnog rada

Sa poverenjem

koje broji više od 10.000 pacijenata

Stručni tim

čini više od 30 lekara specijalista

Otitis media secretoria – glue ear

Kako prepoznati i lečiti otitis media sa efuzijom?

Otitis media secretoria, takođe poznata kao otitis media sa efuzijom ili glue ear, je stanje koje utiče na srednje uho. Pojavljuje se kada se tečnost nakuplja u srednjem uhu iza bubne opne, što dovodi do osećaja punoće ili pritiska u uhu, kao i blagog do umerenog gubitka sluha. Najčešće uzrokovano nedovoljno ili neadekvatno lečenom akutnom upalom srednjeg uha, blokadom Eustahijeve tube, uvećanim trećim krajnikom. Ostali uzroci mogu uključivati alergije, sinusne infekcije, strukturne abnormalnosti.

Prema statistici, otitis media secretoria je često stanje koje utiče na značajan broj dece svake godine. Procenjuje se da će do 90% dece iskusiti bar jedan epizodu otitis media secretoria do dobi od 10 godina. Osim toga, studije su pokazale da je povećana incidencija otitis media secretoria kod dece obično između 6 meseci i 3 godine, a najvišu incidencu ima oko 2. godine života, nakon čega se postepeno smanjuje kako deca odrastaju. Međutim, i dalje može uticati na decu svih uzrasta, pa čak i odrasle osobe.

Otorinolaringologija - otitis media - glue ear

Simptomi „glue ear“ ili otitis media sa efuzijom mogu uključivati:

  • Blagi do umereni gubitak sluha
  • Osećaj punoće ili pritiska u uhu
  • Poteškoće u slušanju u bučnim okruženjima
  • Kašnjenje u razvoju govora kod dece
  • Problemi sa ravnotežom.

Otitis media secretoria: kako sprečiti trajni gubitak sluha?

Lečenje otitis media secretoria obično uključuje upravljanje osnovnim uzrokom stanja, kao što je lečenje infekcije ili alergije. U nekim slučajevima, vaš lekar može preporučiti lekove koji pomažu u smanjenju upale ili ublažavanju simptoma poput bola ili pritiska u uhu. U ozbiljnijim slučajevima može biti potrebna operacija.
Iako otitis media secretoria obično nije ozbiljno stanje, ako se ne leči može dovesti do komplikacija kao što su hronične infekcije uha i trajni gubitak sluha. Stoga je važno potražiti medicinsku pomoć ako vi ili vaše dete imate simptome poput bolova u uhu, osećaja punoće ili pritiska u uhu ili blagog do umerenog gubitka sluha.
U našoj privatnoj praksi, imamo obimno iskustvo u dijagnostikovanju i lečenju otitis media secretoria kako kod dece tako i kod odraslih. Ako sumnjate da vi ili vaše dete imate otitis media secretoria, ne oklevajte da nas kontaktirate za sveobuhvatnu evaluaciju i plan lečenja.
Sa našim saosećajnim, pacijentima usmerenim pristupom, posvećeni smo tome da vam pomognemo da postignete optimalno zdravlje uha i kvalitet života.

DR DIMITRIJE ILIĆ
Specijalista
Otorinoralingolog

Call Now Button