+381 23 560 560

info@poliklinikaradovic.rs

Ponosni na

15 godina uspešnog rada

Sa poverenjem

koje broji više od 10.000 pacijenata

Stručni tim

čini više od 30 lekara specijalista

Rano otkrivanje raka debelog creva

Rak debelog creva je danas druga po učestalosti malignih bolesti u oba pola.

Pored toga što je odmah iza raka dojke u žena i raka pluća u muškaraca, pokazuje jasnu tendenciju sve veće učestalosti u populaciji, a u razvijenim zemljama se približava malignitetima pluća, poglavito zbog uspeha propagande o štetnosti pušenja.

Rak debelog creva nastaje iz benignih (dobroćudnih) tumora koje nazivamo polipima i čije se ćelije tokom dužeg niza godina transformišu u maligne, tj. zloćudne.

Njihovo prisustvo mi ne osećamo i najčešće bivaju otkriveni u odmaklim fazama, kada počnu davati simtome, odnosno tegobe.

akutni mozdani udar

Najčešće su to hronični bol u trbuhu, pojava krvi u stolici, izmene dinamike crevnog pražnjenja, koja se često ogleda u smenjivanju proliva i zatvora, stalna, progresivna nadutost, slabost, malaksalost, progresivno mršavljenje, novootkrivena malokrvnost. Na osnovu tih tegoba sprovode se specifični endoskopski pregledi, tačnije kolonoskopije, putem kojih se otkrivaju, ne samo tumori, već i druga oboljenja debelog creva.

Polipe debelog creva je moguće putem kolonoskopije i ukloniti, tačnije u celini resecirati ili „odseći“ i time definitivno sprečiti njihovu transformaciju u rak. Stručno se ta metoda naziva endoskopska polipektomija ili resekcija polipa i u tom slučaju predstavlja definitivno izlečenje.

Danas su kolonospija i polipektomija svuda u svetu, pa i kod nas, usvojeni „zlatni standard“ otkrivanja i sprečavanja pojave raka debelog creva, uz napomenu da svest stanovništva o njihovom značaju i neophodnosti još uvek nije dovoljno razvijena.

Kolonoskopija se preporučuje svim osobama starijim od 50 godina u slučaju da su bez gore navedenih tegoba, jer su polipi i rak debelog creva daleko češći u ovoj starosnoj grupi. Osobe sa gore navedenim tegobama upućuju se na kolonoskopiju i pre navršene 50-te godine.

Rak debelog creva je izlečiv ako se otkrije na vreme, a njegova pojava se može sprečiti endoskopskim uklanjanjem polipa putem preventivnih kolonoskopskih pregleda.