+381 23 560 560

info@poliklinikaradovic.rs

Ponosni na

15 godina uspešnog rada

Sa poverenjem

koje broji više od 10.000 pacijenata

Stručni tim

čini više od 30 lekara specijalista

Urinarne infekcije kod posebnih populacija bolesnika

Urinarne infekcije kod osoba sa dijabetesom

Urinarne infekcije koje se javljaju bez ikakvih tegoba češće su prisutne kod osoba koje boluju od dijabetesa. Zato je važno da ovi pacijenti redovno obavljaju preglede urina kako bi se rano otkrile moguće infekcije. Razlog za pojavu infekcije leži u smanjenoj otpornosti organizma i prisustvu povišenog nivoa šećera u mokraći, koja se popularno naziva „slatka“ mokraća. Kod ove grupe pacijenata, infekcija se često širi brže i češće iz donjeg dela urinarnog trakta na gornje delove.

Urinarne infekcije kod osoba starije životne dobi

Kod starijih osoba, infekcija urinarnog sistema je najčešći oblik infekcije. Postoji nekoliko faktora koji doprinose većoj učestalosti ove infekcije. To uključuje prisustvo mehaničkih prepreka unutar urinarnog sistema, kao što su kamenje, uvećanje prostate, spuštanje materice ili kile. Takođe, promene u genitalnom sistemu usled disfunkcije hormonskog sistema, koje mogu dovesti do suvoće sluzokože urogenitalnog sistema, takođe igraju ulogu. Smanjenje imuniteta, nemogućnost adekvatnog mokrenja (inkontinencija), slaba pokretljivost ili vezanost za postelju, slaba ishrana, kao i prisustvo drugih bolesti i stanja, takođe mogu povećati rizik od infekcije.

Ako se mikroorganizmi pronađu u urinu tokom pregleda, a nema nikakvih tegoba, smatra se da infekcija ne zahteva lečenje, već da je važno preduzeti mere prevencije i redovno pratiti stanje urinarnog sistema. Međutim, ako se jave tegobe, obavezno je posetiti lekara i uraditi laboratorijsku analizu urina kako bi se utvrdila adekvatna terapija.

Najčešći simptomi urinarne infekcije

Najčešći simptomi urinarne infekcije uključuju:

 • Učestalo i bolno mokrenje
 • Osećaj peckanja u mokraćnom kanalu
 • Napetost u predelu bešike ili donjeg dela trbuha
 • Hitni pozivi na mokrenje
 • Otežano mokrenje
 • Nevoljni gubitak urina

Takođe, urin može imati neprijatan miris, izgledati zamućeno i sadržavati krv. Ako se infekcija proširi na bubrege, mogu se javiti dodatni simptomi kao što su bol u slabinskom delu leđa, povišena temperatura, mučnina, malaksalost, povraćanje i groznica.

Važno je napomenuti da pojava krvi u urinu, posebno ako nema prisutnih bolova, može ukazivati na druge bolesti urotrakta. U takvim slučajevima, preporučuje se da se pravovremeno obratite specijalisti urologije ili nefrologije kako bi se postavila tačna dijagnoza i sprovela odgovarajuća terapija.

Urinarne infekcije kod posebnih populacija bolesnika

Kako sprečiti urinarne infekcije – prevencija

Evo nekoliko korisnih saveta za održavanje zdravlja urinarnog sistema:

 1. Unosite dovoljno tečnosti: Preporučuje se unositi 1,5 do 2 litra vode svakodnevno. Voda pomaže ispiranje bakterija iz urinarnog trakta i smanjuje rizik od urinarne infekcije. Ako je boja mokraće bledožuta, to je znak da unosite dovoljno tečnosti. Ne zaboravite, svaka čaša vode je kao „HVALA“ za vaše bubrege.
 2. Redovno pražnjenje bešike: Uvek se praznite kada osetite potrebu za mokrenjem, idealno svakih 3 sata. Zadržavanje urina može dovesti do rastezanja i oslabljivanja bešike, što smanjuje njen kapacitet da se potpuno isprazni, a to može povećati rizik od infekcije. Pravovremeno pražnjenje bešike je ključno za očuvanje zdravlja.
 3. Izbor sapuna i proizvoda za kupanje: Izbegavajte upotrebu parfemisanih sapuna, kupki i pena za kupanje jer mogu narušiti ravnotežu dobrih bakterija. Važno je da urinarni putevi ostanu zdravi i da se dobre bakterije održe u ravnoteži sa onima koje mogu biti opasne.
 4. Tuširanje umesto kupanja: Umesto ležanja u kadi, preporučuje se tuširanje. Topla kupka i ležanje u kadi pružaju idealno okruženje za razvoj štetnih (patogenih) bakterija. Zato je bolje izabrati tuširanje kao način održavanja higijene.
 5. Pamučni donji veš i komotna odeća: Nosite donji veš od prirodne, pamučne tkanine i nosite odeću koja je udobna. Sintetička vlakna zadržavaju vlagu i toplotu, što može pogodovati razvoju bakterija. Takođe, treba paziti i na ostatak parfimisanog praška za veš ili omekšivača na odeći, jer to može izazvati alergijske reakcije i iritaciju osetljivih regija, čime se povećava rizik od infekcija.
 6. Higijena: Održavajte redovnu higijenu prilikom svakog odlaska u toalet. Treba napomenuti da većina urinarnih infekcija nastaje usled prisustva bakterija iz crevnog trakta (poput Escherichia coli). Stoga je važno obratiti pažnju na pravilno održavanje higijene kako bi se smanjio rizik od prenošenja bakterija iz rektuma u urinarni trakt. Redovno pranje i brisanje nakon odlaska u toalet su važni koraci u održavanju higijene.

Važno je zapamtiti da ovi saveti mogu pomoći u održavanju zdravlja urinarnog sistema, ali da se u slučaju simptoma ili sumnje na infekciju urinarnog trakta uvek treba obratiti specijalisti urologije ili nefrologije radi dijagnoze i propisane terapije. Zdravi urinarni trakt je ključan za opšte dobrostanje, stoga vodite računa o svom zdravlju i pratite ove jednostavne smernice.

Call Now Button