+381 23 560 560

info@poliklinikaradovic.rs

Ponosni na

15 godina uspešnog rada

Sa poverenjem

koje broji više od 10.000 pacijenata

Stručni tim

čini više od 30 lekara specijalista

Urinarne infekcije

Kako prepoznati i lečiti infekcije urinarnog trakta?

Infekcije urinarnog trakta su najčešće bakterijske infekcije ljudi. Globalno gledano, razlog su za oko 8 miliona poseta lekaru svake godine. Mogu zahvatiti gornji urinarni trakt – bubrege i uretere ili donji urinarni trakt – bešiku, uretru, prostatu i testise kod muškaraca. Najčešće se javljaju kao cistitisi- upale mokraćne bešike i uretritisi-upale mokraćnog kanala, a ređe kao pijelonefritisi-upale bubrega.

Najveći broj infekcija je izazvan bakterijom Echerihijom koli, , zatim, Enterococcus faecalis, Klebisella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa,Proteus mirabilis, grupe streptokoka i stafilokoka. Kod oba pola upale mokraćnog kanala-uretritise mogu izazavati  i seksualno prenosive bakterije – Chlamidia trachomatis, Ureaplasma urealiticum, Mycoplasma hominis, kao i protozoa Trichomonas vaginalis.

Urinarna infekcija se može razviti u svim starosnim grupama , mada su neke u povećanom riziku kao što su dijabetičari, nepokretni pacijenti, pacijenti sa otežanim pražnjenjem bešike (uvećana prostata, oslabljen detrusor-mišić bešike, sužen mokraćni kanal), urodjene anomalije urotrakta, skorašnja urinarna instrumentalizacija ili hirurgija, prisustvo stalnog urinskog katetera, kalkuloza urotrakta, imunokompromitovani pacijenti, loša lična higijena, zloupotreba antibiotika koja narušava prirodnu floru, promiskuitet.

Urinarne infekcije

ZAŠTO SU URINARNE INFEKCIJE ČEŠĆE KOD ŽENA?

Razlog za to je sama anatomija žena: kraći mokraćni, kao i blizina vagine i analnog kanala  olakšavaju  i skraćuju  put bakterija do bešike, u odnosu na muškarce. Seksualno aktivne žene imaju češće infekcije u odnosu na neaktivne. Kontraceptivna spermicidna sredstva i dijafragme takodje povećavaju rizik za nastanak infekcije.

Kod žena u menopauzi dolazi do pada nivoa estrogena i promena na sluznici urogenitalnog trakta što ih čini podložnijim infekciji, kao I spuštanje bešike i materice tokom godina usled slabljenja mišića karličnog dna, nakon trudnoća, porodjaja, gojaznosti. Iz istih razloga moguća je pojava I nemogućnosti zadržavanja mokraće, odnosno nevoljnog mokrenja.

Urinarne infekcije kod posebnih populacija bolesnika

Interesuje vas ova tema? Pročitajte još jedan tekst koji se tiče infekcije urinarnog trakta kod nekih od posebnih kategorija bolesnika poput osoba sa dijabetesom, osoba starije životne dobi, a pritom saznajte koje su metode prevencije kao i lečenja navedenih oboljenja.

Call Now Button